Zwangerschap met een peuter

zwangerschap

De ene zwangerschap is de andere niet. Elke zwangerschap is anders en iedereen beleeft een zwangerschap op zijn eigen manier. Toch is deze zwangerschap in één groot opzicht anders dan mijn vorige, ik heb namelijk al een peuter rondlopen.

Ik noem hem al een tijdje peuter terwijl hij stiekem nog een paar dagen een dreumes is. Toch brengt een zwangerschap hele andere dingen met zich mee wanneer je al een kindje rond hebt lopen. Om te beginnen vliegt de tijd voorbij. Ik heb amper de tijd om stil te staan bij wat er allemaal gebeurt in en met mijn lichaam. J. vraagt, zeker in deze levensfase, onwijs veel aandacht. Daarnaast vragen de dagelijkse taken ook genoeg aandacht. Kortom, des te minder tijd om heel bewust stil te staan bij de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester is dat wel fijn omdat dit toch altijd spannende weken zijn. Nu vind ik het soms wel jammer dat ik het zo druk heb maar probeer vaak ’s avonds toch even mijn momentje met dat kleintje in mijn buik te pakken.

Rond hobbelend buitenkind

Een zwangerschap wanneer je al een kindje rond hebt lopen is (in mijn geval) ook een stuk vermoeiender. Je bent natuurlijk al sneller vermoeid wanneer je zwanger bent, maar met een rond hobbelende peuter heb je gewoon minder tijd om even te gaan liggen of wat tijd voor jezelf te nemen. Je moet nu eenmaal niet alleen voor jezelf zorgen en het liefst toch elke dag wat ondernemen met je peuter. J. is echt onwijs een buitenkind, dus een dag niet naar buiten staat garant voor extra driftbuien en een geïrriteerd jongetje. Ik probeer dan ook elke dag even naar buiten te gaan, al is het maar naar het speeltuintje dat praktisch naast ons huis staat.

Van de ene kant vind ik het jammer dat ik mijn onbevangenheid kwijt ben wat betreft zwanger zijn en bevallen. Je bent je bij een tweede kindje zo bewust van wat er allemaal gebeurt maar ook van wat er allemaal mis kan gaan. Soms vind ik dat wel lastig maar ik probeer daar gewoon niet teveel aandacht aan te besteden. Wist ik vorige keer niet wat ik kon verwachten, ben ik deze keer een stuk beter voorbereid. Ik weet nu beter hoe een bevalling werkt, hoe je je erna kunt voelen en hoe die eerste tijd met een pasgeboren baby is. Ik ben niet onzeker over mijn moederrol omdat ik nu een beter weet wat ik kan verwachten. Dat vind ik voor mezelf erg prettig en maakt me denk ik een stuk relaxter.

Aan moeders met meerdere kinderen, klinkt dit herkenbaar?

Is dit ook wat voor je?

Geen comments

Laat een comment achter